Pretletters

Informações:

Sinopse

Interviews uit het maandelijkse radioprogramma PRETLETTERS. De onderwerpen in dit programma, voor Mensen met minder Zicht, worden in een gemoedelijke sfeer kritisch en onderzoekend benaderd. Voor mensen uit deze doelgroep kan het een waardevolle informatiebron zijn, omdat ze deze informatie vaak niet krijgen van deskundigen waarvan ze dat wel zouden mogen verwachten.Presentatie : Wim Dussel en George Flapper. Vragen of opmerkingen? mail pretletters@rtveen.nl.

Episódios

  • The Gents en het blindenkoor Annemiek van der Ven 7 dec 2022

    19/01/2023 Duração: 03min

    Het vocaal mannenensemble The Gents aangevuld met een ad hoc projectkoor van blinden en slechtzienden zingen liederen van Jules de Corte onder leiding van dirigent Annemiek van der Ven. Ze vertelt ons over de samenwerking van de koren en hoe ze blinden en slechtzienden kan dirigeren. Ze willen meer Nederlandse liederen zingen. The Gents is voortgekomen uit het Roder jongenskoor. Het ad hoc samengestelde blinden en slechtzienden koor zingt in harmonie met The Gents.

  • Vergeten Oogziektes #4 Bert van der Pol 7 dec 2022

    19/01/2023 Duração: 20min

    De Kampogen is de derde vergeten oogziekte waarover Bert van der Pol ons vertelt. Het is een oogziekte die te maken heeft met mannenkampen in met name in Indonesië. De blanke mannen werden door de Japanners opgesloten zonder de bedoeling hen te vernietigen. Het dicht op elkaar leven van mensen veroorzaakte een aantal ziektes waaronder oogklachten. De oogartsen konden de oorzaak niet vinden. De oogziekte kwam alleen voor bij blanke mannen en werd door Rudy Kousbroek het Oost Indisch Kampsyndroom genoemd. Er is nooit een verklaring gevonden.

  • Webbox in andere handen Karel Raven 5 okt 2022

    19/01/2023 Duração: 16min

    De directeur van Solutions Radio Karel Raven heeft afscheid genomen van zijn geliefde webbox. Hij heeft samen 221207PLT133A Webbox in andere handen Karel Raven met anderen een kerktelefoon omgebouwd tot een prachtig hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. In feite konden zij heeleenvoudig gebruik maken van de mogelijkheden van internet. Gesproken boeken en kranten konden worden beluisterd. Het succes van de Webbox wordt door anderen voortgezet en Karel zullen we nog wel eens ergens tegenkomen.

  • George Flapper afgelopen nacht overleden – 13 december 2022

    13/12/2022 Duração: 04min

    George Flapper, maker en drijvende kracht achter het programma Pretletters, is afgelopen nacht volkomen onverwacht overleden. Wilt u informatie over de uitvaart of om een andere reden contact dan kunt u mij bereiken op telefoonnummer 0624220613 of e-mail adres info@blindmobility.nl.

  • Komt het Zien in Coronatijd Arlette Hanson 2 nov 2022

    08/11/2022 Duração: 08min

    Komt het Zien maakt het voor minderzienden mogelijk een theaterstuk te volgen. Met behulp van audiodesscriptie wordt een beeld geschapen van de voorstelling. Een blindentolk vertelt door een koptelefoon wat er gebeurt. In coronatijd vielen de meeste voorstellingen uit, maar er werd wat op gevonden. Er is een online versie ontwikkeld, zodat thuis een voorstelling kan worden gevolgd. Zo werd er een nieuwe manier gevonden om van theater te genieten.

  • Vergeten Oogziektes #3 Bert van der Pol 2 nov 2022

    08/11/2022 Duração: 14min

    De Klierstofziekte is de tweede vergeten oogziekte waarover Bert van der Pol ons vertelt. Het is een ontsteking van klieren. Een vorm van TBC waarbij ook de ogen worden aangedaan. Vooral kinderen kregen ontstekingen in het gelaat en in de ogen. Ze werden extreem lichtschuw. Ze konden geen licht verdragen. Het ziektebeeld is inmiddels verdwenen.

  • Communicatie met doofblinden Trudy van der Merbel 2 nov 2022

    08/11/2022 Duração: 16min

    Bij Bartiméus begeleidt Trudy van der Merbel mensen met een beperking van horen en zien. Verlies van het zicht wordt veelal gecompenseerd met horen en voelen. Als het horen ook afneemt of bijna geheel verdwijnt, wat dan? Trudy vertelt over de mogelijkheden van communicatie die deze mensen nog ten dienste staan. Een cochleair implantaat is vaak een uitstekende mogelijkheid een gesprek te kunnen voeren. Een aantal doofblinden is aangewezen op een gebarentaal in de hand of op de rug.

  • Iris Huys in Coronatijd Edwin Prosman 5 okt 2022

    10/10/2022 Duração: 07min

    De coronatijd was voor Iris Huys een tijd van bezinning en vooruitkijken. Edwin Prosman vertelt over nieuwe ontwikkelingen zoals een blinde geleidestok die niet meer onverwacht inklapt en een voelbare bediening van het kooktoestel.

  • Vergeten Oogziektes #2 Bert van der Pol 5 okt 2022

    10/10/2022 Duração: 14min

    De Veenhuizer-oogziekte is de eerste vergeten oogziekte waarover Bert van der Pol ons vertelt. Het heeft te maken met een van de koloniën van weldadigheid. De verpauperde bevolking uit de grote steden werd hier heropgevoed. Later werd Veenhuizen een gevangenis. De mensen brachten vanuit de steden hun eigen ziekteverwekkers mee. Een bindweefselontsteking aan de voorkant van het oog kwam regelmatig voor. Trachoom is een beruchte oogziekte die nauwelijks meer bekend is. het heeft te maken met hygiëne. Het Napoleontische leger had er ook al last van.

  • Oversteeklijn station Soest Tjebbe Ruskamp 2 nov 2022

    10/10/2022 Duração: 13min

    Op de treinstations in Nederland zijn de laatste jaren veel voorzieningen aangelegd voor blinden en slechtzienden, zodat zij zich zelfstandig op het station de weg kunnen vinden. Op kleine stations was het nog altijd lastig van het ene naar het andere perron te komen. Eind augustus is daarvoor op station Soest de eerste Oversteeklijn in gebruik genomen op het overpad tussen de perrons. Deze Oversteeklijn is duidelijk afwijkend in vorm en geluid in vergelijking met de geleidelijnen op de stations. Over de ontwikkeling van de Oversteeklijn spreken we met Tjebbe Ruskamp van ProRail en geeft hij een schets van verdere mogelijkheden het vervoer inclusief te maken.

  • Bartiméus-Noord in Coronatijd Wendy Potze 7 sep 2022

    15/09/2022 Duração: 08min

    Wendy Potze vertelt over de hulp die Bartiméus ook in coronatijd kon leveren en de moeite die ze hiervoor moesten doen. Vooralsnog was alleen telefonische hulp mogelijk. Zorg via de digitale weg werd veder ontwikkeld.

  • Vergeten Oogziektes #1 Bert van der Pol 7 sep 2022

    15/09/2022 Duração: 13min

    In de eerste aflevering van de serie Vergeten Oogziektes neemt Bert van der Pol ons mee in de wereld van schemerige diagnoses. Een paar oogziektes zijn zo vreemd, vaag en onverklaarbaar dat ze niet binnen een bestaande categorie vallen en zo bijna vergeten zijn. Te weten: de Veenhuizer-oogziekte, de Klierstofziekte en de Kampogen. In vroegere tijden waren de medici niet erg succesvol. De staarsteek was met 30% zeer succesvol. De belangrijkste vooruitgang in de gezondheidszorg kwam door de aanleg van de riolering en schoon water.

  • Hulpmiddelen voor slechtzienden Paul Gerringa 7 sep 2022

    15/09/2022 Duração: 17min

    We kennen Paul Gerringa al lang als allround deskundige op het gebied van Hulpmiddelen voor slechtzienden. Hij geeft hierover voorlichting vooralsnog bij Ergra en later bij Low Vision Totaal en tegenwoordig is hij werkzaam bij Elvea. Ze houden spreekuur in de oogklinieken van verschillende ziekenhuizen. Er wordt gezocht naar het juiste hulpmiddel voor de cliënt ook al komt dat van een andere leverancier. Het kan een optisch of een elektronisch hulpmiddel zijn. Paul komt aan huis het onderzoek doen en kan daarmee een aangepast advies geven.

  • Piet Strijker woonbegeleider bij Bartiméus 3 aug 2022

    31/08/2022 Duração: 43min

    Piet Strijker was jarenlang woonbegeleider bij Bartiméus in het noorden van het land. Zijn vader was ambtenaar bij de gemeente Hoogeveen. Hij kocht de grond aan voor nieuwe projecten. Veel ambtenaren in de familie. Aan moederskant waren het meer ondernemers. Piet heeft zelf een hekel aan regels. Thuis werd er onderscheid gemaakt in goed of fout in de oorlog. Familieleden hebben wel wat dingen in de oorlog gedaan die de Duitsers niet leuk vonden. Hij is opgegroeid in een veendorp vlakbij Hoogeveen en is daar in de buurt blijven wonen. Hij werd na veel geharrewar uiteindelijk elektricien, maar heeft nooit als zodanig gewerkt. Piet ging zich bezig houden als groepsleider bij Visio in Echten. Via een zorgorganisatie kwam hij terecht bij het noordelijk team van Bartiméus als woonbegeleider.

  • Amany Shalha tolk en coördinator Steunpunt Migranten Oogvereniging 6 jul 2022

    19/07/2022 Duração: 46min

    Amany Shalha is geboren in Syrië en werd op haar veertiende geheel blind. In 2015 is ze gevlucht naar Nederland. Amany is inmiddels beëdigd als gerechtstolk en werkt als coördinator voor het Steunpunt Migranten van de Oogvereniging. Het leren ging haar gemakkelijk af ondanks haar blindheid. Na haar studie Engels ging ze werken als tolk / vertaler. Tijdens de oorlog in Syrië werd het haar steeds heter onder de voeten. Haar oudste broer was al gevlucht naar Noorwegen. Toen haar jongere broer ook in dienst dreigde te moeten besloot ze samen met broer en zus te vluchten. Amany werd uit de Middellandse Zee geplukt door een Noorse vrijwilliger. Ze was nu in Europa. De asielperiode gebruikte ze om alvast heel goed Nederlands te leren.

  • Optelec in coronatijd Ben Kofflard 1 jun 2022

    29/06/2022 Duração: 08min

    Directeur Ben Kofflard van Optelec verhaalt over de corona periode. Het viel samen met het begin van de ZieZo beurs, die prompt werd afgelast. Er werd voor gezorgd dat alle werknemers een laptop hadden om thuis te werken. Met veel improvisatie konden klanten bijvoorbeeld in de tuin instructie krijgen. We hebben redelijk door kunnen werken. Enkele werknemers hebben corona gehad. Alle nieuwe ontwikkelingen lagen stil. Er was wel meer vraag naar training voor thuiswerken.

  • Woonzorg en Geleidehond Elzo Hiddinga 1 jun 2022

    29/06/2022 Duração: 11min

    Wat bewoog Elzo Hiddinga om in een woonzorgcentrum met andere minderzienden te gaan wonen en een geleidehond aan te vragen. Hij was 33 jaar dierenverzorger in Hoogezand. Het werken werd op den duur door zijn slechtziendheid bijna onmogelijk. Hij schafte al vrij snel een geleidehond aan. Dat beviel hem heel goed mede omdat hij gewend was met dieren om te gaan. Elzo woont nu in een aanleunwoning bij een zorgcentrum voor blinden en slechtzienden. Hij heeft hier weer zijn sociale contacten kunnen opdoen.

  • Portretten over Minderzienden Marijke Osinga 1 jun 2022

    29/06/2022 Duração: 16min

    Het boek Gezien is een prachtige uitgave met mooie foto’s over het leven met een visuele beperking. Het verhaalt in twintig portretten van mensen met een oogaandoening en hoe zij hiermee leven. Elk portret is op zijn eigen wijze opgezet rekening houdend met de individualiteit van de geïnterviewde. Marijke Osinga heeft zelf ook een oogaandoening en zij gaf dit boek uit in samenwerking met de Oogvereniging. Zij geven hiermee een kijkje in de wereld van Minderzienden.

  • Low Vision Totaal in coronatijd Jan de Looze 4 mei 2022

    08/05/2022 Duração: 07min

    De optometristen van Low Vision Totaal bezoeken hun klanten en meten in de thuissituatie de behoefte aan hulpmiddelen. Hoe dit werkte in coronatijd vragen we aan directeur Jan de Looze. Aanvankelijk konden de klanten niet bezocht worden. Het leverde wel een klapje op, maar we konden wel brillen opsturen. LVT houdt zich voornamelijk bezig met optische hulpmiddelen.

  • Angst in Oorlogstijd Hans van de Sande 4 mei 2022

    08/05/2022 Duração: 15min

    Van mensen die betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne wordt vaak verondersteld dat ze al die tijd in angst blijven leven. We vragen aan de massapsycholoog Hans van de Sande of dit wel zo werkt. Angst is een reactie van vechten of vluchten op een onzekere situatie en duurt niet zo lang. Daarna volgt een fase van gewenning van leven met de situatie. Soldaten hebben het idee echt geleefd te hebben in het gevaar en achteraf ervaren ze dat als een kameraadschappelijke tijd.

página 1 de 11