Sinopse

Samhällsvetarpodden är för dig som är intresserad av aktuella samhällspolitiska frågor med en facklig twist. I podden diskuterar vi alltifrån svensk politik, profession och arbetsmarknad till akademisk utbildning, forskning och mycket annat. Fasta medverkande: Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, och Johan Kovaniemi. Podden produceras av: Akademikerförbundet SSR, Sveriges ledande samhällsvetarförbund med över 70 000 akademiker.

Episódios

 • Anders Ferbe

  Anders Ferbe

  21/06/2020 Duração: 44min

  Det finns en nyckelperson för svensk arbetsmarknad just nu. Han är både regeringens coronasamordnare för arbetslivet och ny ordförande för Arbetsförmedlingen. Vad ser han i kristallkulan om hur vi ska få till en bra arbetsmarknad efter pandemin? Samhällsvetarpodden pratar med Anders Ferbe, tidigare IF Metallordförande och statlig utredare om hur vi kan gå stärkta ur den här krisen.

 • Pandemin kan hjälpa oss in i en Green New Deal

  Pandemin kan hjälpa oss in i en Green New Deal

  25/05/2020 Duração: 44min

  Pandemin har minskat koldioxidutsläppen i april med 17 procent i världen och med 28 procent i Sverige i jämförelse med året före. Men det var ju inte så här vi skulle klimatomställa. Samhällsvetarpodden pratar med vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin om hur vi kan använda den här krisen för att göra den gröna återhämtning som gör oss fossilfria och skapar en mer hållbar värld. Programledare: Ursula Berge. Producent: Sanna Rundqvist.

 • Är Sverige annorlunda?

  Är Sverige annorlunda?

  07/05/2020 Duração: 47min

  Debattens vågor går höga internationellt om Sverige är släpphänt i sin syn på Covid-19-pandemin, eller om vi bara är annorlunda. Samhällsvetarpodden har pratat med de praktiska filosoferna Erik Angner och Gustaf Arrhenius om olika länders historia, traditioner, sociala normer och legala strukturer, och hur det påverkar olika strategier i kristid. Erik Angner befinner sig i studion och Gustaf Arrhenius på distans.

 • Jonas Hinnfors

  Jonas Hinnfors

  03/04/2020 Duração: 45min

  Politiken måste lyssna lagom på experter i Covid-19-krisen I dessa dagar lyssnar politikerna noga på expertmyndigheter som Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är det politikerna som bär ansvaret och som måste väga expertsynpunkter mot varandra och mot sin ideologi. Samhällsvetarpodden har pratat med statsvetarprofessor Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet om de utmaningar politiken står inför i en kris som den här Covid-19-pandemin. Hur skyddar vi demokratin och lyssnar lagom på experterna?

 • Johan Berg

  Johan Berg

  26/03/2020 Duração: 42min

  Johan Berg by Akademikerförbundet SSR

 • Maria Mindhammar

  Maria Mindhammar

  13/03/2020 Duração: 46min

  ”Jag kommer att vara bestämd - regeringen måste prioritera” Nyligen har Arbetsförmedlingen begärt extra medel för att häva det sluttande planet och skapa arbetsro. Samtidigt körs den nya LOV-baserade tjänsten KROM igång för att skaffa kunskap om hur en utvecklad matchningstjänst ska kunna se ut. Allt detta mitt i en begynnande lågkonjunktur som späs på av Corona. Samhällsvetarpodden pratar med Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar om vad som händer just nu.

 • Jungar

  Jungar

  27/02/2020 Duração: 47min

  ”Hur kan man nu öppna dörren till högerradikala partier?” De nordiska högerradikala partierna närmar sig varandra i en nationalistisk, invandringskritisk och nu även socio-kulturell fåra. Vi pratar med Ann-Cathrine Jungar, som är statsvetare på Södertörns högskola och expert på nordiska högerradikala partier om vad vi ser just nu och vad vi har att vänta när det gäller normaliseringen av dem.

 • Demokratin behöver digitala arméer av systerskap

  Demokratin behöver digitala arméer av systerskap

  13/02/2020 Duração: 47min

  Media ställer allt större krav på politiker att vara tillgängliga dygnet runt. Sociala medier har ökat de kraven, men också möjligheterna till kontaktytor och demokratiskt samtal med väljarna. Med det har även näthatet kommit. Vi pratar med Annika Strandhäll om sociala medier som både möjlighet och hot för demokratin. - Sociala medier ger stora demokratiska möjligheter. Men nu ser vi även avigsidorna. De har också blivit verktyg för rent antidemokratiska krafter, eller för att tysta starka röster, inte minst kvinnor, säger Annika Strandhäll. - Jag brukar beskriva den perfekta giftcocktailen för näthat. Om du är kvinna, etnifierad, vänster och har starka åsikter och uttrycker dig politiskt så är det oerhört lätt att du drabbas av näthat. - Vad vi ser är ett gammalt strukturellt kvinnohat på en helt ny plattform. Det är extremt vad man kan bli kallad för. Man är korkad, ful, inkompetent, man ska utsättas för sexuella övergrepp och förtjänar att bli misshandlad och dödad. - Det här är ingenting som den överv

 • ”Om arbetstagares rättigheter drastiskt försämras tvekar inte vi...”

  ”Om arbetstagares rättigheter drastiskt försämras tvekar inte vi...”

  20/12/2019 Duração: 50min

  ”Om arbetstagares rättigheter drastiskt försämras tvekar inte vi...” by Akademikerförbundet SSR

 • ”Det är läge för mindre snack och mer pengar, nu”

  ”Det är läge för mindre snack och mer pengar, nu”

  06/12/2019 Duração: 46min

  Kommunal går in i den här avtalsrörelsen utanför LO-samordningen i syfte att få till rejäla lönelyft för sina yrkesutbildade välfärdsarbetare utöver det så kallade märket. De vill lyckas med det man fick till 2016 när undersköterskorna fick rejäla lönelyft, men nu ska fler välfärdsgrupper med. Men övriga LO ville inte. Samhällsvetarpodden pratar med Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal om var skon klämmer. Ursula Berge ställer frågorna.  - Jag är besviken att vi inte fick ihop LO-samordningen i år. Det handlade om en enda mening. Nu står 40 procent av LO utanför LO-samordningen. Det gör den så klart svagare, förklarar Tobias. - Välfärdssektorn behöver anställa en halv miljon på sex år och då är lön en viktig del. Men även arbetstider är betydelsefullt för att skapa attraktiva jobb så att vi kan ha en bra välfärd för alla. Jag är förhoppningsfull att vi kan lyckas, trots att kommunerna har för dålig ekonomi nu. Avtalsrörelsens resultat är avgörande för att folk ska söka sig till välfärdsjob

 • ”Den största reformen på decennier”

  ”Den största reformen på decennier”

  22/11/2019 Duração: 43min

  Reformeringen av Arbetsförmedlingens är den största förvaltningspolitiska reformen i Sverige på decennier. Tidsplanen är tight och pengarna blir mindre för varje år. Hur tänker sig regeringen att det här ska fixas på utsatt tid, till 2021? Samhällsvetarpodden pratar med Roger Mörtvik, som är statssekreterare till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Ursula Berge ställer frågorna. Vad gör regeringen just nu när den precis tagit emot Arbetsförmedlingens återrapportering om hur den här stora reformen ska gå till? - Vi håller nu på med en analys och gör vägval. Inget i LOV-reformen är sjösatt än. Men under senvåren 2020 kommer vi att återkomma med alla lagförslag, men där finns inte den exakta modellen beskriven. Den arbetar vi vidare med, inleder Roger Mörtvik. - 2021 är en tight tidsplan, utifrån ett lagstiftningsperspektiv. Men jag är övertygad om att den fungerar. Men deadlinen kan också, ur ett annat perspektiv, vara ganska långt borta. Det är nästan två år framåt, vilket kan vara långt borta för de som j

 • Uppdrag: rucka på 65-årsnormen

  Uppdrag: rucka på 65-årsnormen

  08/11/2019 Duração: 30min

  Hur ska vi kunna jobba mer när vi blir äldre – och vilka hinder finns det för att få fler att jobba längre? Om det är någon som kan svara på de frågorna så är det Anna Hedborg som leder regeringens delegation för senior arbetskraft. Hör henne prata om uppdraget med Ursula Berge och Simon Vinge i veckans avsnitt. Vidare läsning: https://akademssr.se/post/uppdrag-rucka-pa-65-arsnormen. Programledare: Simon Vinge och Ursula Berge. Producent: Sanna Rundqvist.

 • ”Sölvesborgssmittan kan sprida sig”

  ”Sölvesborgssmittan kan sprida sig”

  25/10/2019 Duração: 35min

  Det har länge funnits en politisk samsyn i svensk kultur- och mediapolitik. Med riksdagens beslut om Public Service i veckan bekräftades det. Samtidigt växer en annan kultur- och mediapolitik nu fram i vissa svenska kommuner, men också i andra länder, inom högerkonservatismen, där såväl kultur som media inskränks och styrs av politiken. Samhällsvetarpodden pratar med Lawen Redar, som är kulturpolitisk talesperson (S) om vad som händer just nu. Programledare: Ursula Berge. Producent: Sanna Rundqvist.

 • Så förstår du Brexit

  Så förstår du Brexit

  16/10/2019 Duração: 42min

  Brexitdatumet 31 oktober är nära nu. Blir det en hård Brexit, ett avtal både EU och britterna kan leva med eller kanske något som till slut blir riktigt bra? Veckans Samhällsvetarpodden pratar med den svenska journalist – Katrine Marçal, DNs utsända i Storbritannien – som kanske är den mest insatta svenska journalisten i brittisk politik just nu. Lyssna när hon förklarar i veckans Samhällsvetarpodden. – För att förstå Brexit måste man egentligen gå tillbaka ända till 1500-talet och Henrik den åttonde som ville bryta med resten av det katolska Europa för att få gifta om sig. Någonstans då formades den brittiska självbilden av att man är en ö och något annat än kontinenten, förklarar Katrine Marçal. – Men det finns också en mer traditionell EU-kritik och den kommer bland annat från Margaret Thatcher som sa ”Vi har inte rullat tillbaka socialismen här i Storbritannien för att få den igen via Bryssel”. – Folkomröstningen 2016 som resulterade i att majoriteten ville att Storbritannien skulle lämna EU präglades

 • Medlarchefen inför avtalsrörelsen

  Medlarchefen inför avtalsrörelsen

  10/10/2019 Duração: 45min

  Vi närmar oss med stormsteg en avtalsrörelse för nästan tre miljoner anställda. Kommer ”märket” att hålla och kommer vi att se relativlöneförskjutningar? Veckans avsnitt tar pulsen på den nytillträdda generaldirektören för Medlingsinstitutet, Irene Wennemo, inför det elddop hon och hennes myndighet nu kanske står inför. Simon Vinge, chefsekonom och Ursula Berge, samhällspolitisk chef ställer frågorna. Producent: Sanna Rundqvist.

 • Klimatet hotar vår existens

  Klimatet hotar vår existens

  26/09/2019 Duração: 28min

  När detta sänds pågår världens största demonstration för klimatet. Pierre Schori är mest känd för sin långa internationella karriär – men pekar ut klimatförändringarna som ett av dagens hot mot vår existens i veckans avsnitt av Samhällsvetarpodden med Simon Vinge och Ursula Berge. Men när kommer denna insikt till dem som bestämmer, och hur viktiga är demonstrationer och manifestationer: -Manifestationer och demonstrationer är otroligt viktiga för att skapa förändring. Politikerna fastnar ofta i positioner som har att göra med motparter och förhandlingssituationer – eller så delegerar man makt och uttalar sig inte om vissa frågor. Det här behöver man bryta upp för att få förändring. Är det en del av fackets roll att engagera sig i klimatförändringarna? -Man kan ju lyfta blicken till de existentiella frågorna från de fackliga frågorna, det ingår i det övergripande sammanhang vi lever i idag – så det vore inte fel om fackföreningsrörelsen beslutade sig för att gå med. Vad ska man då göra idag, på klimatstrejk

 • Finansmarknaden kan bli klimatets bästa vän

  Finansmarknaden kan bli klimatets bästa vän

  12/09/2019 Duração: 44min

  Nu kommer lågkonjunkturen, Brexit, handelskrig och klimatkrisen på en och samma gång – eller? Vi tar upp de stora samtidsfrågorna i världsekonomin med Nordeas chefekonom Annika Winsth i veckans avsnitt av Samhällsvetarpodden, ledd av Simon Vinge och Ursula Berge – chefsekonom respektive samhällspolitisk chef. –Det mesta av det jag lärde mig i skolan som ekonom kan man kasta i papperskorgen. Man fick betalt för att spara och det kostade att låna, globalisering var bra och handelskonflikter skulle man försöka bli av med... Vi börjar i lågkonjunktur och de stora riskerna i den globala ekonomin – vilka är det och vad ska vi göra för att hantera dem? – Om det är någonting man ska stimulera idag så är det kommunal sektor. Vi har en åldrande befolkning, så vi har både behov av investeringar i skola och äldreboende vilket vi har vetat länge – men istället har vi betalat av på statsskulden. Det är i det läget märkligt att från politiskt håll säga att man ska fortsätta spara. Det går inte heller att tänka på den gl

 • Polisens roll i samhället

  Polisens roll i samhället

  30/08/2019 Duração: 27min

  ”Fler poliser! Hårdare straff!” hörs på många håll i samhällsdebatten. Polisen kommer att bli rejält fler med ett mål på ytterligare tio tusen de kommande åren – och tal om hårdare straff är även på justitieministerns läppar. Men likaså är även tidiga sociala insatser, och om det är någon myndighet som har ett tydligt brotts­förebyggande uppdrag är det Polisen. Vad tänker Polisförbundets ordförande Lena Nitz om detta? Det försöker Simon Vinge, chefsekonom på förbundet, ta reda på. – Det finns ingen långsiktig brottsförebyggande strategi i samhället idag. Det händer för lite och går för långsamt i det förebyggande arbetet. Vi poddar också om vad som händer när samhällets representanter är 76 minuter bort när det sker ett brott. Tappar medborgarna tron på rättstat och institutioner – och blir Sverige egentligen mer otryggt? – Det har skett en ökning av antalet anmälda brott under de senaste tio åren – och vi ser även att att grova brott som skjutningar och sprängningar har ökat. Det leder till att många k

 • Vad kan facket göra för klimatet?

  Vad kan facket göra för klimatet?

  20/06/2019 Duração: 37min

  I augusti förra året satte sig Greta Thunberg utanför riksdagshuset med sin världskända skylt ”Skolstrejk för klimatet”. Sedan dess har i stort sett ALLT hänt. Nu vill Fridays for Future, som rörelsen heter, gå vidare och de vill ha facket med sig. Samhällsvetarpodden pratar med Edit Lidberg och Eira Fröhling från rörelsen samt förbundets förhandlingschef Markus Furuberg om den stora frågan: Vad kan facket göra för klimatet? Läs mer om avsnittet här: https://akademssr.se/post/vad-kan-facket-gora-klimatet. Programledare: Ursula Berge. Producent: Sanna Rundqvist.

 • Ut ur EU-parlamentet – vad händer nu med Feministiskt Initiativ?

  Ut ur EU-parlamentet – vad händer nu med Feministiskt Initiativ?

  07/06/2019 Duração: 38min

  Efter fem år i EU-parlamentet kom väljarnas dom för två veckor sedan, Feministiskt Initiativ fick lämna sitt mandat i Bryssel. Hur ser framtiden ut för partiet? Farida al-Abani och Gita Nabavi, partiledare för Fi, gästar Samhällsvetarpodden den här veckan. Varför åkte Fi ur EU-parlamentet egentligen? - Vi ser ett mer högerextremt och konservativt politiskt samtal och det påverkar också vad väljarna ser som möjliga och trovärdiga alternativ. Vi har haft svårt att nå fram med vårt budskap i det politiska landskapet, säger Gita Nabavi. Samtidigt ser Fi ingen anledning att anpassa sig till det förändrade politiska landskapet. - Jag blir glad i alla fall över att folk inte kopplar oss med begränsningar för människor och att vi står upp för att prata om mänskliga rättigheter, så där blir jag ändå stolt, säger Farida al-Abani. Det kan väl som sagt ha en konsekvens av det, men då får det vara så. Då får det vara tiden vi lever i och då får det kosta det mandatet, tyvärr. Förutsättningar för att bli valda Enlig

página 1 de 5

Informações: